VUURSCHAAL 4 SEIZOENEN
Vuur maken, het blijf toch een oerding voor velen!
Als kind heb ik nooit anders geweten, wij hadden in ons ouderlijk huis geen centrale verwarming en enkel de centrale houtkachel moet het hele huis verwarmen. Het duurde altijd wel even, maar eens goed op gang waren de ruimtes in huis verwarmd. Mijn broer had het meeste geluk want de schoorsteen liep langs zijn kamer naar het dak, hij is dan nog altijd de grootste koukleum van ons 3.
Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het éérst zelf de kachel aanstak maar het bleef altijd een beetje spannend. De houtjes schikken, het aanmaakblokje, de lucifer in de ander hand en dan geduldig wachten tot er een mooi vuurspel ontstond.
Toen ik met Bart ging samen wonen hadden we in ons huurhuis ook een houtkachel. Het grote voordeel was dat we op een gelijkvloers woonden dus de warmte kon zich veel sneller via de gang naar de andere kamers verspreiden. Al werd toen al snel duidelijk dat ik met een wederhelft zat die net iets TE graag vuur maakte, wat resulteerde is soms te warm in de living waardoor de thermostaat afsloeg in de badkamer en het bijgevolg dus nog fris aan de vis was onder de douche.
Ach we beleefde vooral veel plezier aan het omhakken van de oude bomen in onze tuin om ze vervolgens in mooie kleine blokjes te zagen en klieven.
We kochten een kleine open vuurschaal maar al snel werd duidelijk dat in onze nieuwe tuin deze een beetje aan de kleine kant was. Via het merk Bonfeu vonden we een prachtige grote XXL vuurschaal die een leuke prominente plek kreeg achteraan in de tuin. Veilig en op genoeg afstand van alle bomen en het huis, want hier dien je toch wel rekening mee te houden als je deze grootte aanschaft.
We gebruiken altijd zeer droog eiken hout, dit gaat ook het snelste en zal je een lekker warm vuur opleveren. Het meeste van ons hout ligt al meer dan 2 jaar te drogen en idealiter gebruik je je droog hout pas na minimum een jaar. Nat hout geeft niet alleen meer stinkende dampen maar vooral ook heel veel rook. Ik vond overlaatst ecologische houtkrullen als vervanger voor onze standaard aanmaakblokjes, ik ben fan en ze ogen ook natuurlijker.
Ik zet nog graag enkele tips op een rij voor het aanmaken van een vuurschaal of vuurkorf in de buitenlucht:
We gebruiken altijd zeer droog eiken hout, dit gaat ook het snelste en zal je een lekker warm vuur opleveren. Het meeste van ons hout ligt al meer dan 2 jaar te drogen en idealiter gebruik je je droog hout pas na minimum een jaar. Nat hout geeft niet alleen meer stinkende dampen maar vooral ook heel veel rook. Ik vond overlaatst ecologische houtkrullen als vervanger voor onze standaard aanmaakblokjes, ik ben fan en ze ogen ook natuurlijker.
Ik zet nog graag enkele tips op een rij voor het aanmaken van een vuurschaal of vuurkorf in de buitenlucht:
- zorg altijd voor een goede voorbereiding en plaats van je vuurschaal
- houdt altijd een blusmiddel bij de hand, zand is hier het meest ideaal voor
- gebruik bij voorkeur ecologische aanmaakblokjes of vuurstick
- gooi nooit (vloeibare) stoffen op het vuur
- opbouw van het vuur: start met kleine takjes en eindig met grote blokken droog hout
Zoals je ziet is een vuurschaal een leuk hebbeding voor in alle seizoenen.
Korte herfstdagen, een gluwhein met de kerstdagen of een kille zomeravond.. elk seizoen heeft zijn charme om de vuurschaal aan te steken. Soms steek ik ze voor de gezelligheid aan als we volk in de tuin hebben, andere dagen omdat ze ook functioneel is om in of op te koken. Je hoeft ook echt geen XXL model aan te kopen om alvast van de sfeer te kunnen genieten.