VRUCHTDRAGENDE PLANTEN - PEPER FAMILIE
Wist je dat de paprika familie is van de pepers?
Paprika is de grote broer van de peper, maar dan minder 'heet'. Veel mensen verteren paprika's of pepers slecht door hun harde schil. Dit is makkelijk op te lossen door ze te ontvellen in de oven of met een dunschiller. Leuk weetje waarom paprika wel goed voor je is: de vrucht is super rijk aan vitamine C en bevat ook nog eens een flinke dosis foliumzuur.
De meeste mensen (her)kennen enkel de rode, gele of groene variant maar er zijn nog zoveel meer soorten en kleuren te ontdekken. Hoe rijper je paprika, hoe 'zoeter' deze op je bord zal komen. Voor pepers geldt de regel: hoe roder van kleur, hoe heter de peper! Net als bij zijn grote broer hangt dit af van het rijp proces en wanneer de pepers geplukt worden.
Paprika's en pepers vertoeven het liefst in een kom of kist buiten de koelkast. Trouwens dit is ook van toepassing op eieren en tomaten. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: 'waarom zit er dan zo een eivorm in elke koelkast deur?'. Geen idee zou mijn antwoord zijn, ik geef altijd mijn gedacht daarover dat kippen ook geen koelcel in hun hok hebben om hun eieren fris te houden. ;-)
Ok ik week even af, sorry, terug naar onze familie pepers en aanverwanten.
PARIKA'S EN PEPERS
Paprika's en pepers kunnen zowel in de volle grond of grote potten geplant worden. Zodra de plant eenmaal mooi geworteld is heeft hij niet extreem veel verzorging nodig. Zolang je planten op een zonnige en vooral lichte plek staan zijn ze meestal al redelijk tevreden. Net zoals bij ander vruchtplanten moet je ze voldoende water geven om te kunnen groeien. Voel altijd eerst aan de aarde of deze nog voldoende vochtig is, want bij teveel water zullen je wortels gaan rotten.
Staan de planten op een zeer warme plek in je tuin of op je terras dan kan je altijd een laagje stro rondom de plant leggen. Zo bescherm je niet alleen de wortel, kruipend ongedierte zoals slakken en rupsen zullen ook minder snel je plant aanvreten en bovendien droogt de grond niet zo snel uit op warme dagen. Deze tip is trouwens ook van toepassing op een boel andere groenten zoals courgetten, aubergines en rabarber.
Als je van plan bent om je planten te voorzien van extra meststoffen moet je wel opletten dat je mengeling niet teveel stikstof bevat (informeer je bij je lokaal plantencentrum bij twijfel). Je plant zal hierdoor hard gaan groeien en grote bladeren krijgen maar je vruchten zullen achterblijven. Ga op zoek naar meststof met calcium en magnesium. Deze bevorderen de kwalitatieve groei, maximaliseren de stevigheid en minimaliseren afwijkingen en ziektes van je plant.
VERZORGING
Paprikaplanten zijn van nature zeer sterk maar ik zou je toch aanraden om een stevige stok te voorzien naast de stam. Plant je je paprika's in een pot, zet ze dan niet te dicht op elkaar zodat ze voldoende lucht en licht tussen hun bladeren krijgen.
Normaal zal je niet al te veel snoeiwerk hebben aan de peperfamilie, maar in de beginfase zou ik je wel aanraden om de grootste bladeren weg te halen en net zoals bij de tomaten je stengels te 'dieven'. Zo krijgt je plant mooie grote bloemen en bijgevolg ook grotere vruchten.
Wil je je paprika's en pepers oogsten, equipeer jezelf dan met een scherpe snoeischaar. Hoe cleaner the cut, hoe beter voor je plant en vrucht. Investeer in één keer in een kwalitatieve snoeischaar want je zal ze nog regelmatig nodig hebben in je moestuin.
Het enige waar de paprika zeer gevoelig aan is en je zeer goed in de gaten moet houden, is grijsrot. Wanneer je merkt dat er lichtbruine vlekken op de bladeren en stengels aanwezig zijn, is de kans groot dat je plant ziek is. De bladeren zullen verwelken en de stengels zullen na een tijd breken. Grijsrot is een soort schimmel, die je voor een stuk kan 'voorkomen' door voldoende plaats en verluchting te voorzien, maar helaas is deze zelden te genezen.
Een andere vijand van de peperfamilie, is de oorworm. In mijn persoonlijk 'jakkes' lijst staat deze echt wel in de top 5. Oorwormen nestelen zich in de holtes van je paprika en zijn dus niet onmiddellijk zichtbaar.
TIP
Wil je graag zelf paprika's en pepers zaaien? Haal de zaadjes uit je paprika en laat ze drogen op een vel keukenpapier in een bakje voor ongeveer een week. Vanaf dat de zaden gedroogd zijn kan je ze gewoon terug planten, verpotten, verzorgen en volop nieuwe planten kweken.
Meer moestuin tips en tricks lezen? Ga dan hier terug naar 'van kiem tot plant'.
Paprika's en pepers kunnen zowel in de volle grond of grote potten geplant worden. Zodra de plant eenmaal mooi geworteld is heeft hij niet extreem veel verzorging nodig. Zolang je planten op een zonnige en vooral lichte plek staan zijn ze meestal al redelijk tevreden. Net zoals bij ander vruchtplanten moet je ze voldoende water geven om te kunnen groeien. Voel altijd eerst aan de aarde of deze nog voldoende vochtig is, want bij teveel water zullen je wortels gaan rotten.
Staan de planten op een zeer warme plek in je tuin of op je terras dan kan je altijd een laagje stro rondom de plant leggen. Zo bescherm je niet alleen de wortel, kruipend ongedierte zoals slakken en rupsen zullen ook minder snel je plant aanvreten en bovendien droogt de grond niet zo snel uit op warme dagen. Deze tip is trouwens ook van toepassing op een boel andere groenten zoals courgetten, aubergines en rabarber.
Als je van plan bent om je planten te voorzien van extra meststoffen moet je wel opletten dat je mengeling niet teveel stikstof bevat (informeer je bij je lokaal plantencentrum bij twijfel). Je plant zal hierdoor hard gaan groeien en grote bladeren krijgen maar je vruchten zullen achterblijven. Ga op zoek naar meststof met calcium en magnesium. Deze bevorderen de kwalitatieve groei, maximaliseren de stevigheid en minimaliseren afwijkingen en ziektes van je plant.
VERZORGING
Paprikaplanten zijn van nature zeer sterk maar ik zou je toch aanraden om een stevige stok te voorzien naast de stam. Plant je je paprika's in een pot, zet ze dan niet te dicht op elkaar zodat ze voldoende lucht en licht tussen hun bladeren krijgen.
Normaal zal je niet al te veel snoeiwerk hebben aan de peperfamilie, maar in de beginfase zou ik je wel aanraden om de grootste bladeren weg te halen en net zoals bij de tomaten je stengels te 'dieven'. Zo krijgt je plant mooie grote bloemen en bijgevolg ook grotere vruchten.
Wil je je paprika's en pepers oogsten, equipeer jezelf dan met een scherpe snoeischaar. Hoe cleaner the cut, hoe beter voor je plant en vrucht. Investeer in één keer in een kwalitatieve snoeischaar want je zal ze nog regelmatig nodig hebben in je moestuin.
Het enige waar de paprika zeer gevoelig aan is en je zeer goed in de gaten moet houden, is grijsrot. Wanneer je merkt dat er lichtbruine vlekken op de bladeren en stengels aanwezig zijn, is de kans groot dat je plant ziek is. De bladeren zullen verwelken en de stengels zullen na een tijd breken. Grijsrot is een soort schimmel, die je voor een stuk kan 'voorkomen' door voldoende plaats en verluchting te voorzien, maar helaas is deze zelden te genezen.
Een andere vijand van de peperfamilie, is de oorworm. In mijn persoonlijk 'jakkes' lijst staat deze echt wel in de top 5. Oorwormen nestelen zich in de holtes van je paprika en zijn dus niet onmiddellijk zichtbaar.
TIP
Wil je graag zelf paprika's en pepers zaaien? Haal de zaadjes uit je paprika en laat ze drogen op een vel keukenpapier in een bakje voor ongeveer een week. Vanaf dat de zaden gedroogd zijn kan je ze gewoon terug planten, verpotten, verzorgen en volop nieuwe planten kweken.
Meer moestuin tips en tricks lezen? Ga dan hier terug naar 'van kiem tot plant'.