Het ultieme oergevoel oproepen dat enkel het buitenleven je kan geven. Dat is waar wij echt gelukkig van worden en dan ook zoveel mogelijk gebruik van maken als de tijd (en het weer) het toelaat. Wat koude of vorst kan ons niet tegen houden want rond het vuur is het altijd lekker warm.
We hadden al een tijdje onze zinnen op een type bbq met bakplaat gezet maar nog nergens direct onze voorkeur gevonden. Het moest een strak design hebben, toch ook beetje bij de tuin en ons concept passen. Ik ben zelf geen grote fan van de kleur van materialen in cortenstaal en laat dat nu de meest voorkomende zijn in dit type buitenkeuken. Liefst wilde ik niet enkel een pilaar met bakplaat maar ook een stukje eiland omdat je anders weer met een extra tafel of snijplank staat de klungelen.
Ik werd uitgenodigd op de 'tuinbeurs Hof & Huis' en als bij wonder botste ik daar op de producent van Tiger Fire. In een een oogopslag zag ik het prachtige mat zwarte eiland met bijpassende vuurschaal staan achteraan in de tent. Gewapend met enkele foto's, een info brochure en technische uitleg trok ik terug naar Mol. Daar duwde ik subtiel met de glimlach deze prachtige buitenkeuken onder mijn wederhelft zijn neus met de woorden 'ik heb het gevonden'. Hij keek, hij aanschouwde en zo bestelden we onze Tiger Fire Black Line. Met het oog op meer gastentafels in de toekomst kozen we dan ook resoluut voor een XXL bakplaat. Het eiland combineert het beste van 2 werelden dankzij de handige ruimte voor houtopslag en een stuk werktafel naast de bakplaat. We bekeken de vele leuke opties die je kan bijbestellen om je kookervaring nog leuker en vooral makkelijker te maken.
Over de massieve kapblok was geen discussie mogelijk die hoorde gewoon in het plaatje en is van superieure kwaliteit. Door de unieke houtstructuur en charme is het (voor mij dan toch) een echte must have. Daarnaast kozen we voor een grill rooster die je rechtstreeks boven het open vuur kan bevestigen op de bakplaat. Ideaal om vlees verder te garen, potten en pannen warm te houden of gewoon letterlijk te koken boven hoog vuur. Een basis set met oliekan en spatels, kon ook niet ontbreken om van start te gaan vermits dit de kracht is van deze bakplaat. Enkele potten, pannen en serveerschaal later konden we beginnen bakken. Al de accessoires zijn vervaardigd uit dezelfde kwalitatieve staalsoort als de bakplaat om roesten te voorkomen en tegelijk een perfect bakresultaat te bekomen.
Het principe is eigelijk heel simpel en vooral easy peasy in onderhoud. Je start met een klein vuurtje in de vuurschaal en wanneer deze mooie vlammen vertoond kan je enkele grotere houtblokken toevoegen. Wij bestelden bij de plaatselijke houtzagerij mooi rood kersenhout omdat dit langer blijft branden en minder afval en rook geeft. Na ongeveer 30 minuten heb je op zich al een heel mooi vuur en heeft je bakplaat reeds zijn eerste warmte genomen.Voor jee kan starten met koken moeten je de bakplaat nog inwrijven met olie. Dit om je bakplaat te voeden maar vooral te beschermen tijdens het bakproces. De meest eenvoudige manier is om aan de buitenkant een mooie ring te maken met olie en die te gaan verdelen over de plaat. Je zal zien dat de olie mooi naar het midden loopt. Het is belangrijk dat je ieder stuk benut en ieder stuk ook voed. Vergeet niet om, wanneer je bakplaat ingeolied is, je vuur in de gaten te houden en hout bij te vullen.
Je kunt bijna alles bereiden op je bakplaat, denk hierbij aan het grillen van vlees, het bakken van groentes of spek met een eitje in de ochtend. Vrijwel alles wat je normaal in een pan bakt, kun je op de Tiger Fire klaar maken en bereiden.
Begin met gemakkelijke recepten en ingredienten en experimenteer gaande weg. Je zal zelf merken wat heel snel aanbakt of wat net meer tijd nodig heeft om te garen. Ik kan je nu al zeggen dat ik de allerlekkerste zalm in jaren at rechtstreeks van de grill, overheerlijk! We raden aan om zeker een beschermcover bij te bestellen, dit voorkomt water in je grill en zo verleng je de levensduur van je bakplaat. Als wij klaar zijn met bakken, schrapen we alle bakresten af (die kan je makkelijk in je smeulend vuurtje duwen zonder extra afval te hebben). Vervolgens brengen we een nieuwe laag olie aan en verdelen die mooi over de volledige ring. Zo blijft de ring ook gevoed als je de Tiger Fire niet direct terug gebruikt.
Het grote voordeel is dat het materiaal het toelaat om je bakplaat zomer en winter buiten te laten staan. Wel raden ze aan om hem tijdens de strenge wintermaanden af te dekken voor een (nog) langer leven uiteraard.
Wil je meer info rond buiten koken of onze tiger fire, je bent altijd welkom! De recepten die ik buiten klaar maak kan je ontdekken via 'van pan naar grill'.