Rode bietensalade met rucola en burrata
INGREDIENTEN
4 personen (bijgerecht)
2 grote rode bieten (liefst vers maar je kan ze ook voorgekookt kopen uiteraard)
2 burrata's (lekkere kwaliteit: bv. Galbani)
4 handen rucola
Olijfolie (ik gebruik een mediterrane soort voor meer pit)
Handvol walnoten
Zout
BEREIDING
Verse bieten roken in de bbq:
Verwarm de kolen in de bbq tot ze een mooie witte kleur krijgen en er geen vlammen meer zichtbaar zijn. Verwijder het loof van je bieten (bewaar het voor in een andere salade) en zet de rauwe ongeschilde bieten tussen de kolen. Zet het deksel op je bbq en laat roken voor ongeveer een uurtje tot de bieten een donkere kleur krijgen. Check regelmatig ze mogen niet zwart blakeren dan verliezen ze teveel smaak. Na een uur prik je met een mes en voel je of de bieten mals zijn. Haal de bieten uit de kolen en laat afkoelen op een bord of rooster.
Neem ondertussen een grote serveerkom en verdeel 3/4 van de rucola in de kom. Besprenkel met olijfolie, een snuif zout en de gehakte walnoten. Meng onder elkaar en neem de burrata uit de koelkast.
De bieten zijn ondertussen voldoende afgekoeld. Neem een snijplank (geen houten want de bieten geven veel kleurstof af) en bedek eventueel met zilverpapier of keukenrol om het meeste overtollige sap op te vangen als je ze schilt. Maak een kleine inkeping bovenaan de biet en trek het vel met een mesje voorzichtig van de knol. Herhaal tot je de 2 bieten hun schil hebt verwijderd. Verdeel de bieten in grove plakken/ stukken en leg bovenop de rucola.
Neem de burrata (het vocht moet je niet bewaren), trek de kaas uit elkaar en verdeel de stukken over de bieten. Werk af met de rest van de rucola en en besprenkel met extra olijfolie.
TIP
Ik voeg geen extra peper toe omdat de rucola al zeer sterk van smaak is.
Je kan altijd ook een ander type sla gebruiken: andijvie of rode sla doen het qua smaak ook prima. Wil je experimenteren met ander soorten noten, doe eens zot en probeer het gewoon.
Bietenvlekken op je handen krijg je er makkelijk af dankzij een halve citroen, die je over je handen wrijft. Als de vlekken nog niet helemaal weg zijn, scrub je handen dan met wat zeezout, je krijgt er een gratis peeling bovenop.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
4 personen (bijgerecht)
2 grote rode bieten (liefst vers maar je kan ze ook voorgekookt kopen uiteraard)
2 burrata's (lekkere kwaliteit: bv. Galbani)
4 handen rucola
Olijfolie (ik gebruik een mediterrane soort voor meer pit)
Handvol walnoten
Zout
BEREIDING
Verse bieten roken in de bbq:
Verwarm de kolen in de bbq tot ze een mooie witte kleur krijgen en er geen vlammen meer zichtbaar zijn. Verwijder het loof van je bieten (bewaar het voor in een andere salade) en zet de rauwe ongeschilde bieten tussen de kolen. Zet het deksel op je bbq en laat roken voor ongeveer een uurtje tot de bieten een donkere kleur krijgen. Check regelmatig ze mogen niet zwart blakeren dan verliezen ze teveel smaak. Na een uur prik je met een mes en voel je of de bieten mals zijn. Haal de bieten uit de kolen en laat afkoelen op een bord of rooster.
Neem ondertussen een grote serveerkom en verdeel 3/4 van de rucola in de kom. Besprenkel met olijfolie, een snuif zout en de gehakte walnoten. Meng onder elkaar en neem de burrata uit de koelkast.
De bieten zijn ondertussen voldoende afgekoeld. Neem een snijplank (geen houten want de bieten geven veel kleurstof af) en bedek eventueel met zilverpapier of keukenrol om het meeste overtollige sap op te vangen als je ze schilt. Maak een kleine inkeping bovenaan de biet en trek het vel met een mesje voorzichtig van de knol. Herhaal tot je de 2 bieten hun schil hebt verwijderd. Verdeel de bieten in grove plakken/ stukken en leg bovenop de rucola.
Neem de burrata (het vocht moet je niet bewaren), trek de kaas uit elkaar en verdeel de stukken over de bieten. Werk af met de rest van de rucola en en besprenkel met extra olijfolie.
TIP
Ik voeg geen extra peper toe omdat de rucola al zeer sterk van smaak is.
Je kan altijd ook een ander type sla gebruiken: andijvie of rode sla doen het qua smaak ook prima. Wil je experimenteren met ander soorten noten, doe eens zot en probeer het gewoon.
Bietenvlekken op je handen krijg je er makkelijk af dankzij een halve citroen, die je over je handen wrijft. Als de vlekken nog niet helemaal weg zijn, scrub je handen dan met wat zeezout, je krijgt er een gratis peeling bovenop.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!