Mac & cheese
INGREDIENTEN
300 gr macaroni (of andere pasta soort zoals strikjes of penne werkt ook om restjes in je kast op te werken)
70 gr boter
40 gr bloem
500 ml melk
200 gr + 50 gr gemalen kaas
Nootmuskaat
Peper
400 gram prosciutto
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180º boven en onderwarmte.
Verdeel de prosciutto op een bakpapier en bak krokant in 10 minuten. Kook ondertussen de macaroni (of pasta) volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar reken 3 minuten van de algemene kooktijd af zodat de pasta nog al dente is en verder kan garen in de oven.
Maak nu de kaassaus die het gerecht zal verbinden op basis van verse roux. Smelt de boter op een laag vuur in een steelpan en voeg daarna de bloem toe. Roer met een garde door elkaar tot er een droge massa ontstaat (ruikt een beetje naar koekjesdeeg). Daarna voeg je de melk toe en roer met een garde tot een gebonden saus (zet je vuur niet te hoog en heb geduld!).
Als de roux gebonden is, voeg je de 200 gr gemalen kaas toe en roer onder elkaar (zet je vuur hier lager zodat de bodem niet kan aanbranden).
Breng op smaak met peper en nootmuskaat., proef zeker van je saus. Voeg zeker geen zout toe want de prosciutto is al heel zout.
Haal de prosciutto uit de oven en giet de pasta af. Zet een ovenschaal klaar en zet het vuur van je kaassaus uit.
Stort de pasta in de ovenschaal en breek de prosciutto in stukken en voeg toe.
Giet nu de smeuïge kaassaus uit over de pasta en meng alles onder elkaar zodat de saus en prosciutto mooi verdeeld zitten.
Bestrooi met de rest van de gemalen kaas en bak in de oven ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
TIP
Heb je nog andere restjes (harde) kaas in je koelkast ( oude kaas, parmezaan,..) dan kan je deze altijd mee verwerken in de saus. Ik tracht zoveel mogelijk uit mijn koelkast op te werken alvorens nieuwe inkopen te doen. Efficiënt en kostenbesparend!
Geen fan van prosciutto? Je kan de klassier met hesp maken of vervangen door spekblokjes.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
300 gr macaroni (of andere pasta soort zoals strikjes of penne werkt ook om restjes in je kast op te werken)
70 gr boter
40 gr bloem
500 ml melk
200 gr + 50 gr gemalen kaas
Nootmuskaat
Peper
400 gram prosciutto
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180º boven en onderwarmte.
Verdeel de prosciutto op een bakpapier en bak krokant in 10 minuten. Kook ondertussen de macaroni (of pasta) volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar reken 3 minuten van de algemene kooktijd af zodat de pasta nog al dente is en verder kan garen in de oven.
Maak nu de kaassaus die het gerecht zal verbinden op basis van verse roux. Smelt de boter op een laag vuur in een steelpan en voeg daarna de bloem toe. Roer met een garde door elkaar tot er een droge massa ontstaat (ruikt een beetje naar koekjesdeeg). Daarna voeg je de melk toe en roer met een garde tot een gebonden saus (zet je vuur niet te hoog en heb geduld!).
Als de roux gebonden is, voeg je de 200 gr gemalen kaas toe en roer onder elkaar (zet je vuur hier lager zodat de bodem niet kan aanbranden).
Breng op smaak met peper en nootmuskaat., proef zeker van je saus. Voeg zeker geen zout toe want de prosciutto is al heel zout.
Haal de prosciutto uit de oven en giet de pasta af. Zet een ovenschaal klaar en zet het vuur van je kaassaus uit.
Stort de pasta in de ovenschaal en breek de prosciutto in stukken en voeg toe.
Giet nu de smeuïge kaassaus uit over de pasta en meng alles onder elkaar zodat de saus en prosciutto mooi verdeeld zitten.
Bestrooi met de rest van de gemalen kaas en bak in de oven ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
TIP
Heb je nog andere restjes (harde) kaas in je koelkast ( oude kaas, parmezaan,..) dan kan je deze altijd mee verwerken in de saus. Ik tracht zoveel mogelijk uit mijn koelkast op te werken alvorens nieuwe inkopen te doen. Efficiënt en kostenbesparend!
Geen fan van prosciutto? Je kan de klassier met hesp maken of vervangen door spekblokjes.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!