Kidsproof driekoningentaart
INGREDIENTEN
+/- 8 personen
Frangipanevulling
80 gr amandelpoeder
50 gr patisserie boter
90 gr poedersuiker
8 gr maïzena
1 ei
20 ml appelsap
Verse banketbakkersroom
1 vanillestok of 2 el vanille extract (goede kwaliteit!)
20 gr vanillepudding bloem
70 gr kristalsuiker
3 grote eierdooiers
350 ml melk
Extra voor de afwerking
1 eierdooier
1 el melk
Een boon of amandelnoot
BEREIDING
Start met de banketbakkersroom.
Snijd de vanillestok in twee en schraap er het merg uit met een mes. Voeg samen met de vanillepudding bloem en de suiker tot de vanille mooi is verdeeld en er geen klontertjes meer zijn. Voeg de eierdooiers toe en klop op tot een schuimige massa in de keukenrobot of met een garde. Warm de melk in een steelpannetje op, let op dat ze niet doorkookt. Giet een scheutje warme melk bij de suikermassa en meng onder elkaar. Giet dan de rest van de melk erbij en meng opnieuw tot alles is opgenomen.
Zet de steelpan opnieuw op het vuur met je melk mengsel en breng aan de kook. Blijf continue roeren met me je garde tot er bellen ontstaan. Haal van het vuur, de pudding zou nu vrij dik en glad moeten zijn. Als hij nog te lopend is moet je opnieuw laten doorkoken en doorkloppen. Zorg dat zeker de bodem niet aanbrandt.
Neem een diepe schaal en stort de pudding op de bodem. Bedek de pudding onmiddellijk met huishoudfolie en druk goed aan tot deze de pudding en de randen van de kom raakt. Er mag geen lucht tussen de pudding en de kom zitten, zo vermijd je dat er een hard vel op komt. Laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak dan de frangipanevulling.
Verdeel de boter in kleine stukjes en meng met het ei en het appelsap in de keukenrobot. Meng in een andere kom de poedersuiker, de maïzena en het amandelpoeder onder elkaar. Voeg dit mengsel gelijkelijk aan bij de boter en laat mengen.
Als de banketbakkersroom is afgekoeld meng je deze onder de frangipane vulling. Laat een nacht rusten en opstijven in de koelkast.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 180 °.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg er het eerste vel bladerdeeg op. Wrijf met een kwastje de rand in met een mengeling van losgeklopte eierdooier en melk.
Bedek de bodem met de frangipanevulling maar blijf zeker 2 cm van de rand. Verstop nu je boon of noot in de vulling. Leg dan het 2de vel bladerdeeg bovenop de vulling en duw de randen goed dicht.
Versier de rand met golfjes in de rand van het deeg en duw met de steel van een lepeltje het deeg tussen je twee vingers zo’n 2 cm terug. Ga zo helemaal rond en bestrijk dan de rand van de taart opnieuw met een mengeling van eierdooier met melk.
Snij met de punt van een scherp mes lichte groeven van het centrum naar de buitenkant van de taart. Maak een gaatje in het centrum van de taart zodat de stoom kan ontsnappen. Bak voor 30 minuten in de oven, laat afkoelen en dien dan op.
TIP
Bestrooi met bloemsuiker. Serveer lauwwarm met een bolletje ijs.
Wil je de taart wat meer spice geven, vervang dan het appelsap door een lekkere rum of Amaretto.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
+/- 8 personen
Frangipanevulling
80 gr amandelpoeder
50 gr patisserie boter
90 gr poedersuiker
8 gr maïzena
1 ei
20 ml appelsap
Verse banketbakkersroom
1 vanillestok of 2 el vanille extract (goede kwaliteit!)
20 gr vanillepudding bloem
70 gr kristalsuiker
3 grote eierdooiers
350 ml melk
Extra voor de afwerking
1 eierdooier
1 el melk
Een boon of amandelnoot
BEREIDING
Start met de banketbakkersroom.
Snijd de vanillestok in twee en schraap er het merg uit met een mes. Voeg samen met de vanillepudding bloem en de suiker tot de vanille mooi is verdeeld en er geen klontertjes meer zijn. Voeg de eierdooiers toe en klop op tot een schuimige massa in de keukenrobot of met een garde. Warm de melk in een steelpannetje op, let op dat ze niet doorkookt. Giet een scheutje warme melk bij de suikermassa en meng onder elkaar. Giet dan de rest van de melk erbij en meng opnieuw tot alles is opgenomen.
Zet de steelpan opnieuw op het vuur met je melk mengsel en breng aan de kook. Blijf continue roeren met me je garde tot er bellen ontstaan. Haal van het vuur, de pudding zou nu vrij dik en glad moeten zijn. Als hij nog te lopend is moet je opnieuw laten doorkoken en doorkloppen. Zorg dat zeker de bodem niet aanbrandt.
Neem een diepe schaal en stort de pudding op de bodem. Bedek de pudding onmiddellijk met huishoudfolie en druk goed aan tot deze de pudding en de randen van de kom raakt. Er mag geen lucht tussen de pudding en de kom zitten, zo vermijd je dat er een hard vel op komt. Laat dan afkoelen tot kamertemperatuur.
Maak dan de frangipanevulling.
Verdeel de boter in kleine stukjes en meng met het ei en het appelsap in de keukenrobot. Meng in een andere kom de poedersuiker, de maïzena en het amandelpoeder onder elkaar. Voeg dit mengsel gelijkelijk aan bij de boter en laat mengen.
Als de banketbakkersroom is afgekoeld meng je deze onder de frangipane vulling. Laat een nacht rusten en opstijven in de koelkast.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 180 °.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg er het eerste vel bladerdeeg op. Wrijf met een kwastje de rand in met een mengeling van losgeklopte eierdooier en melk.
Bedek de bodem met de frangipanevulling maar blijf zeker 2 cm van de rand. Verstop nu je boon of noot in de vulling. Leg dan het 2de vel bladerdeeg bovenop de vulling en duw de randen goed dicht.
Versier de rand met golfjes in de rand van het deeg en duw met de steel van een lepeltje het deeg tussen je twee vingers zo’n 2 cm terug. Ga zo helemaal rond en bestrijk dan de rand van de taart opnieuw met een mengeling van eierdooier met melk.
Snij met de punt van een scherp mes lichte groeven van het centrum naar de buitenkant van de taart. Maak een gaatje in het centrum van de taart zodat de stoom kan ontsnappen. Bak voor 30 minuten in de oven, laat afkoelen en dien dan op.
TIP
Bestrooi met bloemsuiker. Serveer lauwwarm met een bolletje ijs.
Wil je de taart wat meer spice geven, vervang dan het appelsap door een lekkere rum of Amaretto.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!