Home made pizza
INGREDIENTEN
2 personen
deeg voor 1 pizza:
120 ml lauw water
220 gr + 20 gr bloem
1 koffielepel zout
7 gram droge gist
Olijfolie
basissaus voor 2 grote pizzabodems:
500 ml passata
1 grote ajuin
1 teen look
Kruiden naar keuze: oregano, basilicum, paprikapoeder, tijm, rozemarijn,..
Garnituren naar eigen smaak: paprika, champignons, tomaatjes, courgette, pepers, salami, kaas, prosciutto,...
BEREIDING
Maak op voorhand je vers pizzadeeg want dit moet zeker een uur rusten en rijzen op kamertemperatuur. Zet alvast een kom klaar die je inwrijft met olijfolie en bestuift met een laagje bloem, zo komt je deeg makkelijker uit de kom na het rijzen.
Meng de gist met het lauw water tot een troebel papje. Meng in een grote kom (of in je keukenrobot) de bloem (220gr) en het zout. Voeg nu het papje met gist en water bij je bloem en meng tot een glad deeg. Bestuif je werkblad met de overige bloem en haal je deeg uit de kom, kneed nog even verder met je handen tot je een mooie egale deegbol hebt die niet meer kleeft.
Plaats de bol deeg in je kom, dek af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats om te rijzen.
Maak nu je tomatensaus die als basis zal dienen op je pizzabodems.
Pel en snipper de look en de ajuin fijn. Zet een diepe pan op het vuur en stoof de look en ajuin in een scheut olijfolie op een matig vuur. Voeg na 10 minuten de passata toe en voeg alle gewenste kruiden toe. Meng onder elkaar en kruid met peper en zout (overdrijf niet en proef regelmatig). Laat nog 10 minuten sudderen onder een deksel en je saus is klaar. Snijd de gewenste groenten in kleine blokjes of reepjes en zet klaar om je pizza te decoreren.
Verwarm je oven op 220 graden op de hete lucht stand.
Wanneer het deeg verdubbeld is na een uur, sla je de lucht eruit met een deegrol of met je handen. Rol nu uit tot je een pizzadeeg hebt van ongeveer 1cm dikte en plaats op een bakplaat (ik bestuif de bakplaat meestal met wat bloem OF bekleed de bakplaat met een vel bakpapier).
Ik zorg altijd dat ik een 'rand' maak aan de buitenkant van het deeg zodat de saus mooi binnen de vorm blijft. Schep nu een ruime lepel saus op elke pizza en verdeel over de bodem. Beleg met je gewenste groenten, vlees (ham, prosciutto, salami,...) en kazen (mozzarella, parmezaan, emmentaler,...) en bak de pizza +/- 16 minuten in de oven.
Lekker in combinatie met rucola die je pas na het bakken als topping op je pizza legt!
TIP
Bestrijk de randen van je pizzadeeg met een laagje olijfolie als de pizza recht uit de oven komt.
Zo krijg je een lekker knapperige korst zoals bij de echte italiaan.
Heb je olijfolie staan op basis van pepers of mediterrane kruiden - nog beter én lekkerder!
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
2 personen
deeg voor 1 pizza:
120 ml lauw water
220 gr + 20 gr bloem
1 koffielepel zout
7 gram droge gist
Olijfolie
basissaus voor 2 grote pizzabodems:
500 ml passata
1 grote ajuin
1 teen look
Kruiden naar keuze: oregano, basilicum, paprikapoeder, tijm, rozemarijn,..
Garnituren naar eigen smaak: paprika, champignons, tomaatjes, courgette, pepers, salami, kaas, prosciutto,...
BEREIDING
Maak op voorhand je vers pizzadeeg want dit moet zeker een uur rusten en rijzen op kamertemperatuur. Zet alvast een kom klaar die je inwrijft met olijfolie en bestuift met een laagje bloem, zo komt je deeg makkelijker uit de kom na het rijzen.
Meng de gist met het lauw water tot een troebel papje. Meng in een grote kom (of in je keukenrobot) de bloem (220gr) en het zout. Voeg nu het papje met gist en water bij je bloem en meng tot een glad deeg. Bestuif je werkblad met de overige bloem en haal je deeg uit de kom, kneed nog even verder met je handen tot je een mooie egale deegbol hebt die niet meer kleeft.
Plaats de bol deeg in je kom, dek af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats om te rijzen.
Maak nu je tomatensaus die als basis zal dienen op je pizzabodems.
Pel en snipper de look en de ajuin fijn. Zet een diepe pan op het vuur en stoof de look en ajuin in een scheut olijfolie op een matig vuur. Voeg na 10 minuten de passata toe en voeg alle gewenste kruiden toe. Meng onder elkaar en kruid met peper en zout (overdrijf niet en proef regelmatig). Laat nog 10 minuten sudderen onder een deksel en je saus is klaar. Snijd de gewenste groenten in kleine blokjes of reepjes en zet klaar om je pizza te decoreren.
Verwarm je oven op 220 graden op de hete lucht stand.
Wanneer het deeg verdubbeld is na een uur, sla je de lucht eruit met een deegrol of met je handen. Rol nu uit tot je een pizzadeeg hebt van ongeveer 1cm dikte en plaats op een bakplaat (ik bestuif de bakplaat meestal met wat bloem OF bekleed de bakplaat met een vel bakpapier).
Ik zorg altijd dat ik een 'rand' maak aan de buitenkant van het deeg zodat de saus mooi binnen de vorm blijft. Schep nu een ruime lepel saus op elke pizza en verdeel over de bodem. Beleg met je gewenste groenten, vlees (ham, prosciutto, salami,...) en kazen (mozzarella, parmezaan, emmentaler,...) en bak de pizza +/- 16 minuten in de oven.
Lekker in combinatie met rucola die je pas na het bakken als topping op je pizza legt!
TIP
Bestrijk de randen van je pizzadeeg met een laagje olijfolie als de pizza recht uit de oven komt.
Zo krijg je een lekker knapperige korst zoals bij de echte italiaan.
Heb je olijfolie staan op basis van pepers of mediterrane kruiden - nog beter én lekkerder!
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!