Frangipanetaart met rabarber
INGREDIENTEN
500gr frangipane mix
(de mix die ik bij Aveve koop is 1 kg en dus bevat dus genoeg mengeling voor 2 taarten)
4 eieren
200gr boter
6 grote rabarberstengels (Koop voor je eigen gemak gekuiste stengels. Haal je ze rechtstreeks uit je moestuin, vergeet dan de draden niet te verwijderen en het uiteinde er af te snijden)
100gr kristalsuiker
1 eetlepel bloem
1 ronde bladerdeeg
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170 graden op de hetelucht stand en haal je bladerdeeg en de boter uit de koelkast. Neem een grote ronde taartvorm, leg vervolgens het bladerdeeg met bakpapier in de vorm, en druk de zijkanten aan. Prik met een vork voldoende gaatjes in de bodem van je taart (om vrijkomende waterdamp en lucht te laten ontsnappen), voordat je de vulling erin doet.
Neem een snijplank en scherp mes en verwijder de uiteinden van je rabarberstengels. Daarna verdeel je elke stengel in kleine stukjes van ongeveer 3 cm. Zet een steelpan op je vuur en smelt een klontje boter. Stoof de rabarberstukjes aan op een matig vuur, roer de suiker eronder, en laat verder sudderen. Verdeel ondertussen de boter in kleinere stukken en laat deze zacht worden in je keukenrobot. Voeg, zoals beschreven op de frangipane mix verpakking, de eieren toe en meng onder je zachte boter. Daarna kan je de frangipane mix (weeg 500gr af van de totale inhoud van je verpakking) beetje bij beetje toevoegen tot je een egaal deeg krijgt. Roer voor de zekerheid met een pottenlikker even door je mengsel zodat er zeker geen boter meer op de bodem kleeft. Moest dit wel het geval zijn, roer dan de boter los met je pottenlikker en laat de keukenrobot nog enkele minuten zijn werk doen.
Je deeg is klaar, je oven zou ondertussen warm moeten zijn, en je bladerdeeg heeft kunnen acclimatiseren aan de kamertemperatuur. Voeg nu je bloem toe aan je rabarber en roer onder elkaar. Je zal merken dat je rabarber veel vocht heeft vrijgegeven door de combinatie met de suiker. We voegen bloem toe, zodat we een mooie binding krijgen en geen lopende vochtige massa. Neem nu de rabarber van het vuur en zet je taartvorm klaar. Verdeel nu een dun laagje van je frangipanedeeg over de bodem, en leg daar bovenop de rabarberstukjes. Doe nu de rest van je deeg in de taartvorm en strijk voorzichtig uit tot aan de randen van het bladerdeeg.
Zet de frangipanetaart in de voorverwarmde oven en bak 35 minuten.
Ik kies er bewust voor om de taart niet af te werken met glazuur, persoonlijk vind ik het geen meerwaarde qua smaak op een grote taart (bij kleine frangipannes stoort me dit minder om de een of andere gekke reden, I know..nog altijd a little crazy).
TIP
Eet de taart als ze nog een beetje warm is, dan komt de smaak van de rabarber eens zo goed vrij.
Smakelijk!
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
500gr frangipane mix
(de mix die ik bij Aveve koop is 1 kg en dus bevat dus genoeg mengeling voor 2 taarten)
4 eieren
200gr boter
6 grote rabarberstengels (Koop voor je eigen gemak gekuiste stengels. Haal je ze rechtstreeks uit je moestuin, vergeet dan de draden niet te verwijderen en het uiteinde er af te snijden)
100gr kristalsuiker
1 eetlepel bloem
1 ronde bladerdeeg
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 170 graden op de hetelucht stand en haal je bladerdeeg en de boter uit de koelkast. Neem een grote ronde taartvorm, leg vervolgens het bladerdeeg met bakpapier in de vorm, en druk de zijkanten aan. Prik met een vork voldoende gaatjes in de bodem van je taart (om vrijkomende waterdamp en lucht te laten ontsnappen), voordat je de vulling erin doet.
Neem een snijplank en scherp mes en verwijder de uiteinden van je rabarberstengels. Daarna verdeel je elke stengel in kleine stukjes van ongeveer 3 cm. Zet een steelpan op je vuur en smelt een klontje boter. Stoof de rabarberstukjes aan op een matig vuur, roer de suiker eronder, en laat verder sudderen. Verdeel ondertussen de boter in kleinere stukken en laat deze zacht worden in je keukenrobot. Voeg, zoals beschreven op de frangipane mix verpakking, de eieren toe en meng onder je zachte boter. Daarna kan je de frangipane mix (weeg 500gr af van de totale inhoud van je verpakking) beetje bij beetje toevoegen tot je een egaal deeg krijgt. Roer voor de zekerheid met een pottenlikker even door je mengsel zodat er zeker geen boter meer op de bodem kleeft. Moest dit wel het geval zijn, roer dan de boter los met je pottenlikker en laat de keukenrobot nog enkele minuten zijn werk doen.
Je deeg is klaar, je oven zou ondertussen warm moeten zijn, en je bladerdeeg heeft kunnen acclimatiseren aan de kamertemperatuur. Voeg nu je bloem toe aan je rabarber en roer onder elkaar. Je zal merken dat je rabarber veel vocht heeft vrijgegeven door de combinatie met de suiker. We voegen bloem toe, zodat we een mooie binding krijgen en geen lopende vochtige massa. Neem nu de rabarber van het vuur en zet je taartvorm klaar. Verdeel nu een dun laagje van je frangipanedeeg over de bodem, en leg daar bovenop de rabarberstukjes. Doe nu de rest van je deeg in de taartvorm en strijk voorzichtig uit tot aan de randen van het bladerdeeg.
Zet de frangipanetaart in de voorverwarmde oven en bak 35 minuten.
Ik kies er bewust voor om de taart niet af te werken met glazuur, persoonlijk vind ik het geen meerwaarde qua smaak op een grote taart (bij kleine frangipannes stoort me dit minder om de een of andere gekke reden, I know..nog altijd a little crazy).
TIP
Eet de taart als ze nog een beetje warm is, dan komt de smaak van de rabarber eens zo goed vrij.
Smakelijk!
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!