Focaccia
INGREDIENTEN
400 gr bloem (liefst voor brood dat heeft een hoge proteïnen gehalte)
+ extra bloem het voor bestuiven van je deeg
7 gr droge gist
1/2 theelepel zout
1/2 eetlepel suiker
300 ml lauwwarm water
Olijfolie (mag met een smaakje voor de afwerking)
Grof (zee)zout
Gedroogde kruiden (oregano, basilicum, tijm, rozemarijn,…)
Optionele toppings (kan allemaal samen of kies wat je lekker vindt)
BEREIDING
Meng de 400 gr bloem en 1/2 theelepel zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden.
Neem een 2de kom en vul met het lauwwarm water, en voeg dan de suiker en de gist toe, meng met een vork en laat een paar minuten rusten tot het mengsel een beetje schuimig is.
Voeg nu het gistmengsel toe in het midden van het kuiltje en meng onder de bloem met een vork. Wanneer alle ingredienten samenkomen, kneed dan ongeveer vijf minuten tot je een soepel en glad deeg krijgt (dit kan ook in je keukenrobot met de deeghaak).
Wrijf een ruime kom lichtjes in met olijfolie, plaats de bol deeg erin, en bestuif met een beetje extra bloem, dek af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats om te rijzen. Afhankelijk van de temperatuur van je keuken duurt dit ongeveer 30 - 45 minuten, je deeg moet in elk geval verdubbeld zijn.
Ondertussen kan je de toppings bereiden indien je deze gaat gebruiken: ui karameliseren, look pellen, tomaatjes versnijden.
Wanneer het deeg verdubbeld is, sla je de lucht eruit met een deegrol of met je handen (ik bekleed de bakplaat met een vel bakpapier). Rol het deeg uit met een deegrol tot ongeveer 1cm dikte en leg op de bakplaat. Druk nu kuiltjes met je vinger over de hele oppervlakte.
Voeg dan de toppings toe, duw de tomaten, de ui, de look en de tijm in het deeg (zeker voldoende induwen zodat de bovenkant niet kan aanbranden). Besprenkel rijkelijk met olijfolie, grof zeezout en een snuifje peper.
Verwarm nu pas de oven voor op 220 graden op de hete lucht stand.
Laat je deeg nog 20 minuten afgedekt rijzen en bak dan af in de oven voor 20 minuten tot de focaccia mooi goudbruin is. Haal de focaccia uit de oven en versnijd in grote stukken voor je hem serveert.
TIP
Lekker in combinatie met home made dips : Trio van apero dips .
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
400 gr bloem (liefst voor brood dat heeft een hoge proteïnen gehalte)
+ extra bloem het voor bestuiven van je deeg
7 gr droge gist
1/2 theelepel zout
1/2 eetlepel suiker
300 ml lauwwarm water
Olijfolie (mag met een smaakje voor de afwerking)
Grof (zee)zout
Gedroogde kruiden (oregano, basilicum, tijm, rozemarijn,…)
Optionele toppings (kan allemaal samen of kies wat je lekker vindt)
- gekarameliseerde ui (1 grote ui aanstoven in olie met wat balsamico azijn en een eetlepel donkerbruine suiker en een snuifje zout)
- kerstomaten
- look
- verse tijm of rozemarijn
BEREIDING
Meng de 400 gr bloem en 1/2 theelepel zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden.
Neem een 2de kom en vul met het lauwwarm water, en voeg dan de suiker en de gist toe, meng met een vork en laat een paar minuten rusten tot het mengsel een beetje schuimig is.
Voeg nu het gistmengsel toe in het midden van het kuiltje en meng onder de bloem met een vork. Wanneer alle ingredienten samenkomen, kneed dan ongeveer vijf minuten tot je een soepel en glad deeg krijgt (dit kan ook in je keukenrobot met de deeghaak).
Wrijf een ruime kom lichtjes in met olijfolie, plaats de bol deeg erin, en bestuif met een beetje extra bloem, dek af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats om te rijzen. Afhankelijk van de temperatuur van je keuken duurt dit ongeveer 30 - 45 minuten, je deeg moet in elk geval verdubbeld zijn.
Ondertussen kan je de toppings bereiden indien je deze gaat gebruiken: ui karameliseren, look pellen, tomaatjes versnijden.
Wanneer het deeg verdubbeld is, sla je de lucht eruit met een deegrol of met je handen (ik bekleed de bakplaat met een vel bakpapier). Rol het deeg uit met een deegrol tot ongeveer 1cm dikte en leg op de bakplaat. Druk nu kuiltjes met je vinger over de hele oppervlakte.
Voeg dan de toppings toe, duw de tomaten, de ui, de look en de tijm in het deeg (zeker voldoende induwen zodat de bovenkant niet kan aanbranden). Besprenkel rijkelijk met olijfolie, grof zeezout en een snuifje peper.
Verwarm nu pas de oven voor op 220 graden op de hete lucht stand.
Laat je deeg nog 20 minuten afgedekt rijzen en bak dan af in de oven voor 20 minuten tot de focaccia mooi goudbruin is. Haal de focaccia uit de oven en versnijd in grote stukken voor je hem serveert.
TIP
Lekker in combinatie met home made dips : Trio van apero dips .
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!