Focaccia met mediterrane kruiden
INGREDIENTEN
VERS DEEG
400 gr bloem (liefst voor brood dat heeft een hoge proteïnen gehalte)
+ extra bloem het voor bestuiven van je deeg
7 gr droge gist
1/2 theelepel zout
1/2 eetlepel suiker
300 ml lauwwarm water
Olijfolie (mag met een smaakje voor de afwerking)
Grof (zee)zout
Gedroogde kruiden (oregano, basilicum, tijm, rozemarijn,…)
Optionele toppings (kan allemaal samen of kies wat je lekker vindt)
BEREIDING
Meng de 400 gr bloem en 1/2 theelepel zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden.
Neem een 2de kom en vul met het lauwwarm water, en voeg dan de suiker en de gist toe, meng met een vork en laat een paar minuten rusten tot het mengsel een beetje schuimig is.
Voeg nu het gistmengsel toe in het midden van het kuiltje en meng onder de bloem met een vork. Wanneer alle ingredienten samenkomen, kneed dan ongeveer vijf minuten tot je een soepel en glad deeg krijgt (dit kan ook in je keukenrobot met de deeghaak).
Wrijf een ruime kom lichtjes in met olijfolie, plaats de bol deeg erin, en bestuif met een beetje extra bloem, dek af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats om te rijzen. Afhankelijk van de temperatuur van je keuken duurt dit ongeveer 30 - 45 minuten, je deeg moet in elk geval verdubbeld zijn.
OF KOOP EEN MIX OM FOCACCIA TE BAKKEN
Mix het focaccia deeg zoals aangegeven op de verpakking, respecteer de rust en rijstijden.
Halveer de kerstomaten en marineer in de balsamico azijn. Meng de mediterrane kruiden onder elkaar.
Vet de dutch oven in met olijfolie. Leg een groot vel bakpapier in de pot en druk goed aan.
Smeer je handen in met olijfolie. Stort je focaccia deeg in de pot en verdeel goed over de bodem en aan de zijkanten.
Duw gaatjes in je deeg en verdeel de kruiden en tomaten. Kruid bij met peper en zout. Zet het deksel op de dutch oven.
Verhit de Tiger Fire plancha op hoog vuur met voldoende hout. Laat heet worden en installeer de raised grill grate honey. Plaats de dutch oven in het midden van de raised grill grate honey en laat bakken voor 40 minuten. Haal het deksel van de pot en normaal zou je focaccia mooi in de hoogte moeten gebakken zijn.
Voorzichtig als je de focaccia uit de dutch oven haalt, deze is zeer warm. Verdeel in stukken en serveer als bijgerecht of bij de apero.
TIP
Lekker in combinatie met home made dips : Trio van apero dips .
Check hier het recept om in de oven te bakken: Focaccia
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
VERS DEEG
400 gr bloem (liefst voor brood dat heeft een hoge proteïnen gehalte)
+ extra bloem het voor bestuiven van je deeg
7 gr droge gist
1/2 theelepel zout
1/2 eetlepel suiker
300 ml lauwwarm water
Olijfolie (mag met een smaakje voor de afwerking)
Grof (zee)zout
Gedroogde kruiden (oregano, basilicum, tijm, rozemarijn,…)
Optionele toppings (kan allemaal samen of kies wat je lekker vindt)
- gekarameliseerde ui (1 grote ui aanstoven in olie met wat balsamico azijn en een eetlepel donkerbruine suiker en een snuifje zout)
- kerstomaten
- look
- verse tijm of rozemarijn
BEREIDING
Meng de 400 gr bloem en 1/2 theelepel zout in een grote mengkom en maak een kuiltje in het midden.
Neem een 2de kom en vul met het lauwwarm water, en voeg dan de suiker en de gist toe, meng met een vork en laat een paar minuten rusten tot het mengsel een beetje schuimig is.
Voeg nu het gistmengsel toe in het midden van het kuiltje en meng onder de bloem met een vork. Wanneer alle ingredienten samenkomen, kneed dan ongeveer vijf minuten tot je een soepel en glad deeg krijgt (dit kan ook in je keukenrobot met de deeghaak).
Wrijf een ruime kom lichtjes in met olijfolie, plaats de bol deeg erin, en bestuif met een beetje extra bloem, dek af met een keukenhanddoek en zet op een warme plaats om te rijzen. Afhankelijk van de temperatuur van je keuken duurt dit ongeveer 30 - 45 minuten, je deeg moet in elk geval verdubbeld zijn.
OF KOOP EEN MIX OM FOCACCIA TE BAKKEN
Mix het focaccia deeg zoals aangegeven op de verpakking, respecteer de rust en rijstijden.
Halveer de kerstomaten en marineer in de balsamico azijn. Meng de mediterrane kruiden onder elkaar.
Vet de dutch oven in met olijfolie. Leg een groot vel bakpapier in de pot en druk goed aan.
Smeer je handen in met olijfolie. Stort je focaccia deeg in de pot en verdeel goed over de bodem en aan de zijkanten.
Duw gaatjes in je deeg en verdeel de kruiden en tomaten. Kruid bij met peper en zout. Zet het deksel op de dutch oven.
Verhit de Tiger Fire plancha op hoog vuur met voldoende hout. Laat heet worden en installeer de raised grill grate honey. Plaats de dutch oven in het midden van de raised grill grate honey en laat bakken voor 40 minuten. Haal het deksel van de pot en normaal zou je focaccia mooi in de hoogte moeten gebakken zijn.
Voorzichtig als je de focaccia uit de dutch oven haalt, deze is zeer warm. Verdeel in stukken en serveer als bijgerecht of bij de apero.
TIP
Lekker in combinatie met home made dips : Trio van apero dips .
Check hier het recept om in de oven te bakken: Focaccia
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!