Buiten leven, back 2 basic en buiten koken maakt de laatste jaren terug een serieuze comeback.
Waar de meeste ervoor kiezen om de bbq aan te steken, vanaf de eerste zonnestralen voorspeld worden, trachten wij het hele jaar door buiten te koken zolang het weer het toelaat. Enkele jaren geleden kocht Bart een bbq op gas omdat deze ook fungeert als buitenkeuken dankzij de extra kookpit aan de zijkant, ideaal om sauzen klaar te maken of iets op te warmen.
Ik hoor veel mensen denken, een bbq op gas dat is niet écht zonder de kolen en het open vuur. Klopt helemaal want je moet geen uren op voorhand je bbq aansteken, erbij blijven staan om de kolen te checken, je mannelijkheid bewijzen omdat dit nu eenmaal het stereotiep, om vervolgens meer vlees te bakken dan je eigelijk zou opeten tijdens een normale maaltijd. Maar zeker geen sneer naar mensen met een bbq op kolen, wij hebben eer gewoon bewust voor gekozen en geloof me we eten nog altijd teveel als we eenmaal aan het bakken zijn.
Vorig jaar kochten we een XL vuurschaal, puur voor de gezelligheid van een kampvuur maar tegelijk ontdekte ik de meerwaarde van het buitenleven. De rooklucht die in je kleding kruipt die moet je er voor een stukje bijpakken maar ook dat heeft weer zijn charme. Tegenwoordig kook ik dus ook meer en meer in open vuur of in onze Dutch oven, ik noem hem onze hotpot. Een buitenkeuken biedt zoveel mogelijkheden om verschillende zaken te bereiden in de buitenlucht om daarna samen te genieten rond de vuurschaal van al het lekkers.
Buiten koken is super tof en de basis van heel veel kooktechnieken. In een pot om langer te garen of met een pan boven het vuur kan je heel makkelijk eenpansgerechten bereiden. Denk maar aan soep, een heerlijke stoofpot of simpelweg hotdogs met zuurkool. Tegenwoordig is buiten koken met een driepikkel boven een open vuur (Dutch Oven) super populair dus konden we niet achter blijven met deze trend. Het is niet alleen leuk als je bezoek hebt maar het ziet er gewoon ook stoer uit. Het cowboy gehalte is nooit ver zoek en dat maakt het allemaal des te leuker. Een driepoot geeft ook de mogelijkheid om naast de traditionele hotpot bijvoorbeeld een rooster of pan te monteren om verschillend technieken toe te passen.
Binnenkort testen we de OFYR en rookoven uit, ik ben alvast heel benieuwd want dit is weer een ander manier van buiten koken en grillen. Niet onbelangrijk om mee te geven als je buiten kookt en om het jezelf makkelijker te maken is om de juiste tools te gebruiken. Draag altijd een kwalitatieve short en vuurbestendige handschoenen als je met vuur bezig bent.
Vuur maken is voor volwassenen niet alleen ons oerinstinct terug aansterken maar kinderen vinden het best interessant. Wat is er nu leuker dan je kinderen spelenderwijs te laten kennis maken met buiten leven en (mee) koken. Popcorn horen poffen in de pot, marshmallows roosteren of kastanjes grillen. Zelf een worstje op een stok vastmaken en opwarmen boven het kampvuur, niets wat meer nostalgie oproept dan je kindertijd. Alle gerechten kan je ook perfect klaar maken op je kookvuur in de keuken, maar daag je zelf eens uit om buiten te koken en out of the box te denken.
De recepten die ik buiten klaar maak kan je ontdekken via 'van pan naar grill'.