Basilicum ijs met matcha en gebakken ananas
Ongeveer 1 liter
INGREDIENTEN
1 grote bos basilicum + enkele blaadjes voor afwerking
250 gr suiker + extra voor het bakken van de ananas
125 gr mascarpone
500 gr yoghurt
5 theelepels (kwaliteitsvol) matcha poeder
Ananas uit blik ( 2 schijven/pp) + het sap voor de saus
50 ml kookroom
Handvol geroosterde amandelschilfers
Bakboter
EXTRA
Plastiek folie
Bakblik of grote diepvriesdoos
BEREIDING
Zet je doos of blik waar je het ijs in zal bewaren alvast in de diepvries om te koelen. Hoe meer je het ijs kan uitspreiden, hoe sneller het zal bevriezen. Maak je ijs best een dag op voorhand dat bespaart een hoop stress de dag zelf.
Hak de basilicumblaadjes zeer fijn en meng met de suiker ( ik doe dit met een keukenrobot voor gebruiksgemak en fijner resultaat). Doe in een ruime kom, voeg mascarpone en yoghurt toe, en meng alles onder elkaar. Zeef het matcha poeder en voeg toe aan het mengsel. Giet het mengsel in je ijsmachine en laat 20 minuten (minstens) draaien tot een egale massa. Neem je blik of doos uit de diepvries en verdeel je ijsmengsel op de bodem. Neem een vel plastiek folie, leg bovenop je ijs, en druk voorzichtig aan zodat er geen condens kan ontstaan op je ijs. Sluit vervolgens af met het deksel.
Haal het ijs 10 minuten voor het serveren uit de diepvries en zet in de koelkast. Bak je amandelschilfers in een pan zonder vetstof tot ze lichtbruin zijn en zet opzij. Serveren: zet een (grill)pan op het vuur en smelt een klontje boter. Bestrooi de ananasschijven met een snuifje suiker en bak langs 2 zijden. Giet het ananassap uit het blik in een steelpan en laat zachtjes inkoken. Goed in de gaten houden en zachtjes roeren met een garde. Wanneer het sap begint te karameliseren, voeg je de room toe en blijf je roeren tot je een mooie egale saus krijgt.
Zet een bord klaar en verdeel de saus op de bodem , dan 2 schijven ananas, schep 2 bolletjes ijs per persoon en werk af met een blaadje basilicum.
!! Vergeet je ijs niet opnieuw in de diepvries te zetten na gebruik.
TIP
Indien je GEEN IJSMACHINE hebt, kan je je mengsel altijd in een diepvriesdoos uitstorten en elke 30 minuten goed door roeren met een vork. Doe dit 4 x en zet telkens terug in de diepvries.
Hoe sneller je het ijs opeet, hoe lekkerder van smaak: bewaar het maximum een week in je diepvries.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!
INGREDIENTEN
1 grote bos basilicum + enkele blaadjes voor afwerking
250 gr suiker + extra voor het bakken van de ananas
125 gr mascarpone
500 gr yoghurt
5 theelepels (kwaliteitsvol) matcha poeder
Ananas uit blik ( 2 schijven/pp) + het sap voor de saus
50 ml kookroom
Handvol geroosterde amandelschilfers
Bakboter
EXTRA
Plastiek folie
Bakblik of grote diepvriesdoos
BEREIDING
Zet je doos of blik waar je het ijs in zal bewaren alvast in de diepvries om te koelen. Hoe meer je het ijs kan uitspreiden, hoe sneller het zal bevriezen. Maak je ijs best een dag op voorhand dat bespaart een hoop stress de dag zelf.
Hak de basilicumblaadjes zeer fijn en meng met de suiker ( ik doe dit met een keukenrobot voor gebruiksgemak en fijner resultaat). Doe in een ruime kom, voeg mascarpone en yoghurt toe, en meng alles onder elkaar. Zeef het matcha poeder en voeg toe aan het mengsel. Giet het mengsel in je ijsmachine en laat 20 minuten (minstens) draaien tot een egale massa. Neem je blik of doos uit de diepvries en verdeel je ijsmengsel op de bodem. Neem een vel plastiek folie, leg bovenop je ijs, en druk voorzichtig aan zodat er geen condens kan ontstaan op je ijs. Sluit vervolgens af met het deksel.
Haal het ijs 10 minuten voor het serveren uit de diepvries en zet in de koelkast. Bak je amandelschilfers in een pan zonder vetstof tot ze lichtbruin zijn en zet opzij. Serveren: zet een (grill)pan op het vuur en smelt een klontje boter. Bestrooi de ananasschijven met een snuifje suiker en bak langs 2 zijden. Giet het ananassap uit het blik in een steelpan en laat zachtjes inkoken. Goed in de gaten houden en zachtjes roeren met een garde. Wanneer het sap begint te karameliseren, voeg je de room toe en blijf je roeren tot je een mooie egale saus krijgt.
Zet een bord klaar en verdeel de saus op de bodem , dan 2 schijven ananas, schep 2 bolletjes ijs per persoon en werk af met een blaadje basilicum.
!! Vergeet je ijs niet opnieuw in de diepvries te zetten na gebruik.
TIP
Indien je GEEN IJSMACHINE hebt, kan je je mengsel altijd in een diepvriesdoos uitstorten en elke 30 minuten goed door roeren met een vork. Doe dit 4 x en zet telkens terug in de diepvries.
Hoe sneller je het ijs opeet, hoe lekkerder van smaak: bewaar het maximum een week in je diepvries.
Super leuk dat je met één van mijn recepten aan de slag gaat.
Vergeet zeker geen foto te maken, deel het op Facebook of Instagram en gebruik #thecookingbie of @thecookingbie.
Zo bouwen we samen aan een leuke maar vooral smaakvolle wereld!